De juiste breinaalden kiezen voor je breiproject

Introductie

Breien is een prachtige ambachtelijke bezigheid die creativiteit en ontspanning combineert. Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde breier, het kiezen van de juiste breinaalden voor je breiproject is belangrijk voor een vlotte en plezierige brei-ervaring. In deze blogpost zal ik de verschillende soorten breinaalden bespreken, zoals rechte breinaalden en rondbreinaalden, en de voor- en nadelen van verschillende materialen, zoals metaal, aluminium, bamboe en hout. Ik zal ook ingaan op de vraag welk materiaal het beste is voor het breien met plantaardige garens versus het breien met wol.

Rechte breinaalden

Ik zal beginnen met de rechte breinaalden, de traditionele keuze voor veel breiers. Deze naalden hebben een rechte vorm en hebben vaak een knop of een stopper aan het uiteinde om te voorkomen dat de steken onderaan van de naalden glijden. Rechte breinaalden zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en diktes, waardoor je de juiste maat kan kiezen voor elk breiproject.

Voordelen van rechte breinaalden:

 • Eenvoudig in gebruik, vooral voor beginnende breiers.
 • Ideaal voor het breien van platte stukken, zoals sjaals en dekens.
 • Ze bieden een goede grip, vooral bij gebruik van materialen zoals bamboe of hout.

Nadelen van rechte breinaalden:

 • De beperkte lengte van rechte breinaalden kan een probleem vormen bij het maken van grotere projecten zoals dekens of omslagdoeken.
 • Voor projecten die in het rondgebreid worden, zoals sokken of mouwen, zijn extra hulpmiddelen nodig, zoals korte naalden of een set sokkennaalden.

Rondbreinaalden

Rondbreinaalden zijn flexibele breinaalden die verbonden zijn door een kabel, waardoor ze op een grote cirkel lijken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kabellengtes en naalddiktes, waardoor je kan kiezen wat het beste bij je breiproject past.

Voordelen van rondbreinaalden:

 • Geschikt voor zowel plat- als rondgebreide projecten.
 • De flexibiliteit van de kabel maakt het gemakkelijker om het gewicht van een groot breiproject te verdelen en voorkomt dat steken van de naalden vallen.
 • Ideaal om naadloos te breien, omdat je steken over de naalden kan schuiven en geen aparte naalden meer moet gebruiken.

Nadelen van rondbreinaalden:

 • Sommige breiers moeten wennen aan het werken met de kabel tussen de breinaalden.
 • Voor kleinere projecten kunnen de rondbreinaalden te lang zijn.

Materialen van breinaalden

Nu ik de verschillende soorten breinaalden heb besproken, richt ik me op de materialen waaruit de breinaalden kunnen bestaan en welke het meest geschikt zijn voor specifieke garens.

 1. Metaal en aluminium
  Deze naalden zijn glad, licht en duurzaam. Ze zijn ideaal voor het breien van garens die gemakkelijk over de naalden glijden, zoals acryl- of zijdegaren. Ze bieden ook een goede grip bij het werken met fijnere garens.
 2. Bamboe en hout
  Breinaalden gemaakt van bamboe en hout zijn lichtgewicht en hebben een natuurlijke warmte. Ze zijn geweldig voor garens die de neiging hebben om te glijden. Ze verminderen ook het risico op het wegglijden van de steken.

Plantaardige garens versus wol

Bij het kiezen van breinaalden voor plantaardige garens, zoals katoen of bamboe, zijn bamboe of houten breinaalden een uitstekende keuze. Het natuurlijke materiaal biedt voldoende grip en voorkomt dat de gladde garens van de naalden glijden.

Voor het breien met wol zijn metaal- of aluminiumnaalden ideaal. De gladde oppervlakken van deze naalden zorgen voor een soepele beweging van de wol en voorkomen dat de vezels aan de breinaalden blijven hangen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste breinaalden is belangrijk voor het succes van je breiproject. Rechte breinaalden zijn ideaal voor platte stukken, terwijl rondbreinaalden veelzijdiger zijn en meer projecten aankunnen. Bij het kiezen van breinaalden is het belangrijk om rekening te houden met het materiaal en het type garen dat je gebruikt. Bamboe of houten breinaalden zijn perfect voor plantaardige garens, terwijl metalen of aluminium breinaalden beter werken met wol. Met de juiste keuze van breinaalden ben je goed op weg naar een plezierige en succesvolle brei-ervaring!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie