Uit hoeveel draden bestaat een garen?

Garen wordt gemaakt van vezels. Om van vezels garen te kunnen maken, worden de vezels tot draden gesponnen. Na het spinnen worden de draden getwijnd om ze stevigheid te geven. Voor het breien maakt niet alleen het soort garen dat je gebruikt uit maar ook het aantal draden waaruit een garen opgebouwd is, ook wel ply genoemd. 

Single ply of 1-draadsgaren 

Deze garens bestaat uit één gedraaide draad. De garenfabrikanten draaien hun enkeldraadsgaren zo weinig mogelijk om te voorkomen dat de draad in elkaar gaat krinkelen. Het twijnen van de draad geeft ook de stevigheid aan de draad, daardoor weet je dat dit garen niet stevig gaat zijn. De steken die je maakt met enkeldraadsgaren zien er glad uit. 

Two ply of 2-draadsgaren 

In dit garen zijn twee gedraaide draden nog eens om elkaar heen gedraaid. Dit maakt het garen steviger dan een enkeldraadsgaren. Bij dit soort garen liggen er 2 ronde draden tegen elkaar aan. Dit maakt het een luchtig garen waardoor het goed is voor luchtig breiwerk waarin je de steken afzonderlijk goed kan zien. 

Three ply of 3-draadsgaren 

Als er drie draden in een garen om elkaar gedraaid worden, krijg je een evenwichtige ronde draad. Driedraadsgarens zijn duurzamer dan de vorige twee, gewoon omdat er meer materiaal is dat wrijving op kan vangen. Deze garens zijn minder luchtig en maakt het garen ook wat zwaarder. In de steken van een 3-draadsgaren zijn de verschillende draden wel goed zichtbaar. 

Four ply of 4-draadsgaren 

Hoe meer draden er in een garen zitten, hoe steviger het wordt. De draad zelf wordt wel minder luchtig en het garen wordt zwaarder. Er gaan minder meters op een bol. Als je vier ronde draden om elkaar heen draait, krijg je een vierkantig garen. Hierdoor is de steek zelf in het breiwerk beter te zien. Deze eigenschap maakt 4-draadsgaren heel geschikt voor het breien van kabels en andere structuursteken. Bovendien is dit een stevig garen dat een tijdje meegaat. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *