Veganistische sokken zonder plastic – een experiment
Bij Pascuali staan we voor hoogwaardige natuurlijke garens. Hiermee bedoelen we natuurlijke vezels van dierlijke of plantaardige oorsprong, die allemaal één ding gemeen hebben: ze zijn vrij van synthetische vezels. Met andere woorden, ze zijn plasticvrij.
Naast onze toewijding om deze garens op de meest milieuvriendelijke, duurzame en eerlijke manier te produceren, is het afzien van het gebruik van synthetische vezels en kunststoffen een ander onderdeel van onze bedrijfsfilosofie. Dit geldt overigens niet alleen voor onze producten, maar ook voor onze supply chain, verpakking, verzending en onze kantoorapparatuur!
Wat zijn synthetische vezels?
Synthetische vezels, vooral polyacryl en polyamide, zorgen voor meer duurzaamheid en vormstabiliteit in het garen en maken het gebreide stuk gemakkelijker te onderhouden. Deze grondstof is echter, zoals de meeste kunststoffen, gebaseerd op ruwe olie, een fossiele grondstof die niet eindeloos verkrijgbaar is.
Bij het wassen van stoffen die synthetische vezels bevatten, kunnen de kleinste deeltjes loskomen van de gebreide stof en in de vorm van microplastics in het water terechtkomen. Bovendien zijn synthetische vezels slechts in zeer beperkte mate biologisch afbreekbaar. Het is om al deze redenen dat we ervoor hebben gekozen om te vertrouwen op en ons te concentreren op natuurlijke garens.
Veganistische Garens
Een deel van ons assortiment is veganistisch – het bestaat dus uitsluitend uit plantaardige garens. Plantaardige vezels maken deel uit van een oude traditie. Plantaardige vezels zoals hennep, linnen of brandnetel, die gewoonlijk werden gebruikt bij de productie van garens, zijn in de moderne tijd vervangen door kunstmatige of dierlijke vezels. In dit blogartikel lees je meer over onze vegan garens.
Tegenwoordig, met het toenemende bewustzijn van consumenten over milieubewust zijn, spelen plantaardige vezels een grotere rol. Mensen met een gevoelige huid die met huidirritatie op dierlijke vezels reageren, hebben zich ook tot plantaardige vezels gewend.
Puur technisch gezien is bamboeviscose ook een synthetische vezel. In tegenstelling tot polyacryl en polyamide bestaat het echter uit de snel hernieuwbare grondstof bamboe. Qua ecologisch evenwicht is bamboeviscose ongeveer hetzelfde als katoen en – in tegenstelling tot andere synthetische vezels – biologisch afbreekbaar en volledig composteerbaar.
Veganistische Sokken
Sokken breien is gewoon leuk: ze zijn meestal snel klaar, bieden veel ruimte om te spelen met kleuren en patronen, en ze zijn handig en een zeer populair cadeau-idee.
In ons assortiment vind je twee garens die we uitdrukkelijk aanbevelen voor sokken: Pinta en Forest – deze twee bevatten dierlijke vezels.
Dus stelden we onszelf de vraag: “Zijn onze veganistische garens ook geschikt voor sokken?” Onze nieuwsgierigheid leidde tot ons experiment: #veganesockwithoutplastic.
Onze Vegan Sokken Test Kandidaten
In ons assortiment zitten enkele plantaardige garens: Cumbria, Suave, Re-Jeans en Nepal. We gingen op onderzoek uit of ze geschikt waren voor het breien van sokken. Een spannend experiment, waarvan de uitkomst ons echt heeft verrast!
De eerste samples waren in een mum van tijd gebreid met de volgende combinaties: Cumbria enkelstrengs, Cumbria / Suave dubbelstrengs, Suave dubbelstrengs en Suave / Nepal dubbelstrengs.
Na het opspannen, drogen en het doen van een aanrakingstest hadden we de eerste resultaten: de combinatie met Nepal heeft de volgende ronde niet gehaald. Ondanks het hoge katoengehalte vonden we Nepal te ruig om er comfortabele en elastische sokken mee te breien.
De tweede ronde: ons sokkenbreiteam en de breitest
Vervolgens hebben we het project overgedragen aan professionals: vier ervaren sokkenbreisters: Caro, Grit, Sigrid en Nicole kwamen aan boord en begonnen ijverig te breien. Met de overige drie kandidaten besloten we om de Vreeni Socks van Rosa P te breien met Cumbria/Suave en de Sneakersocken van Tanja Steinbach een keer met Suave dubbelstrengs en een keer met Cumbria enkelstrengs. Veel dank aan de twee ontwerpers die zo vriendelijk waren om ons de patronen voor dit project te bezorgen.
Als richtlijn kregen de breisters een vragenlijst over de breiervaring, die ze zorgvuldig hebben ingevuld en ter evaluatie aan ons hebben overhandigd.
De veganistische breiervaring
In onze test hebben we ons gericht op de volgende criteria:
De breiervaring als zodanig: hoe comfortabel ligt het garen op de naald?
Mate van tevredenheid met de steekdefinitie, elasticiteit, gevoelskwaliteit en vorm
Mate van tevredenheid over het garen of de garencombinatie in vergelijking met een gewoon sokkengaren.
Qua kwaliteit presteerden alle drie de varianten goed: de garens zijn zacht en soepel. In een algemene vergelijking had Cumbria / Suave het voordeel.
Het breien was niettemin een uitdaging: de twee dubbelstrengige versies kwamen qua garengewicht overeen met ongeveer 6-draads sokkengaren – het gebruikelijke patroon voor 4-draads sokkengaren moest worden aangepast.
Suave scoorde hoog op zachtheid; het garen voelt licht aan en is zeer aangenaam om mee te breien. Cumbria enkelstrengs verrukte breiers met zijn gladde oppervlak en kwamen over het algemeen het dichtst in de buurt van een gewoon sokkengaren.
Conclusie van onze breitest
Al met al ontdekten we na de eerste ronde dat onze veganistische garens technisch best geschikt zijn voor sokken. Je moet er echter rekening mee houden dat ze zich door hun vezelsamenstelling en verdraaiing iets anders gedragen op de naalden dan gewone sokkengarens. Als je besluit om ermee te breien, krijg je resultaten die het bekijken waard zijn!
Cumbria is op zichzelf ver vooruit in de brei-ervaring – de sokken hebben een gelijkmatige en duidelijke steekdefinitie. Ook qua sterkte en souplesse komt het garen het dichtst in de buurt van het gebruikelijke sokkengaren, wat de breisters zeer positief beoordeelden.
De tweede winnaar in de brei-ervaring was Suave dubbelstrengs. De ervaring was echter bijzonder veeleisend voor breiers. Het garen is niet erg elastisch, dus het breien van de sokken, vooral in het gebied van de hiel, was technisch een uitdaging. De afgewerkte sokken zijn echter een droom van zachtheid!
Voor lichte zomersokken zoals de Vreeni Socks, die van katoen of viscose zouden worden gebreid, leek het resultaat met Cumbria / Suave te dik en te warm voor zomersokken. De zachte garencombinatie bleek erg prettig te zijn voor warme wintersokken of pantoffelsokken. Het luchtige kantpatroon van de Vreeni Socks werkte goed voor simpele alledaagse sokken.
De slijtagetest
Dit werd gevolgd door het meest opwindende deel van ons experiment: alle sokken werden vervolgens gedragen en getest in het dagelijks leven met betrekking tot duurzaamheid, vormstabiliteit, comfort en wasbaarheid.
Onze vier breisters en twee andere vrijwilligers droegen de sokken onder alledaagse omstandigheden: met en zonder schoenen, tijdens lange wandelingen en op de bank. Kortom, ze droegen de sokken zoals je een normaal paar sokken zou dragen.
De resultaten zijn als volgt:
De derde runner-up waren de Suave dubbelstrengs sokken. Door de structuur van het garen zijn deze sokken niet erg elastisch waardoor ze bij het dragen snel hun vorm verliezen. Na het wassen vielen ze terug in hun oude vorm. Sokken gebreid met Suave zijn altijd en zelfs bij hoge temperaturen zeer comfortabel om te dragen. Ze zijn erg licht en drogen zeer snel na het wassen. Zelfs bij frequente slijtage kon er geen noemenswaardige scheur (d.w.z. gaten of doorloopgebieden) worden gevonden.
Tweede runner-up was de combinatie van Cumbria en Suave. De belangrijkste kritiek van sommige dragers was dat de gebreide stof te dik en te warm is en daarom nauwelijks geschikt is om in de zomer met schoenen te worden gedragen. Anderen daarentegen beschrijven een verkoelend effect vanwege het viscose-gehalte en vonden de sokken ondanks hun dikte erg draagbaar. Als pantoffel- en banksokken waren de testers het erover eens dat de combinatie zeker een hit is.
De winnaar van onze draagtest is nu duidelijk: Cumbria enkelstrengs!
Cumbria sokken waren vooral populair als zomersokken vanwege hun verkoelende eigenschappen. Het materiaal bleek zeer onderhoudsvriendelijk en vormvast te zijn – er waren enkele kritieken op de elasticiteit ervan.
Veganistische sokken zonder plastic – Het algemene resultaat
Dit brengt ons bij de algemene evaluatie van onze test van veganistische sokken zonder plastic. De punten die we verzamelden uit de brei- en draagtests hebben we bij elkaar opgeteld. Hier zijn de resultaten:
Brons: Cumbria / Suave
Zilver: Suave / Suave
Goud: Cumbria
In principe zijn alle drie de garencombinaties geschikt voor sokken. Het is belangrijk dat u zich losmaakt van de “geleerde” eigenschappen van commercieel verkrijgbare sokkengarens met synthetische vezels en onpartijdig breit met onze veganistische garens. Door hun vezelsamenstelling worden de sokken gewoon anders gebreid dan bij industriële garens. De specifieke eigenschappen van veganistische garens hebben een impact op de brei-ervaring en het afgewerkte stuk.
Maar anders is niet slechter – persoonlijke voorkeur speelt altijd een rol bij de algehele beoordeling, en dit varieert van breister tot breister.
Als je de geteste garens vergelijkt met in de handel verkrijgbaar katoen van dezelfde dikte, spreken de volgende redenen in het voordeel van sokken gemaakt van onze veganistische garens:
Ze zijn merkbaar zachter (vooral Suave, dat gewoon superzacht en licht is).
Ze krimpen niet bij het wassen.
De sokken zijn zeer comfortabel om te dragen, onderhoudsvriendelijk en stabieler.
Andere argumenten voor sokken gemaakt van deze drie garenalternatieven zijn het aspect duurzaamheid en milieuvriendelijkheid:
Alle vezels – katoen en bamboe – zijn afkomstig van plantaardige, hernieuwbare bronnen, waarvan sommige zelfs van gecontroleerde biologische teelt.
De garens zijn plasticvrij. Dat betekent dat er geen grondstoffen van fossiele oorsprong zijn gebruikt. Ze laten geen microplastic deeltjes achter in de was en zijn volledig composteerbaar – als de sokken versleten zijn, is het organisch afval en geen gevaarlijk afval.
De garens zijn vrij van dierenhaar en zijn daarom geschikt voor mensen met een wolallergie en een gevoelige huid.
We zijn weliswaar erg enthousiast over de uitkomst van ons experiment omdat we – zoals in het begin vermeld – zonder verwachtingen en met grote nieuwsgierigheid aan dit experiment zijn begonnen. Bij elke stap juichten we de breisters en testers toe en we zijn er trots op dat we jullie zulke positieve algemene resultaten kunnen laten zien.