Wanneer is het breien ontstaan?

Er is behoorlijk wat onduidelijkheid over de oorsprong van het breien. Doordat breiwerk gedragen werd en (ook toen al) een gebruiksartikel was waar geen belang aan gehecht werd, is er weinig breiwerk bewaard gebleven.

De vroegste breiwerken die gevonden werden, bleken later niet gebreid te zijn maar door nålbinding gemaakt te zijn. Doordat dit textiel gevonden werd door mensen die wel verstand hadden van archeologisch onderzoek, maar niet van breien, is er lang gedacht dat het breiwerk was. Nålbinding wordt wel als de voorloper van breiwerk gezien.

Breiende modellen

Breien was een techniek om gebruiksvoorwerpen te maken en dus niet het noemen in teksten waard. Maar in de 14de eeuw worden er afbeeldingen van Madonna’s gemaakt waarop zij breien.

De breiwerken die op de schilderijen afgebeeld worden, zijn in het rond gebreid en soms in meerdere kleuren. De weergave op de schilderijen is zoals we nu nog steeds rond breien.

Hierdoor concluderen deskundigen dat breien toen, in de 14de eeuw, al wel een gevestigde en bekende techniek geworden was: zelfs de schilders wisten hoe een breiend persoon er uitzag en beeldden het waarheidsgetrouw af.

Oorsprong van het breien

Maar waar komt het breien nou toch oorspronkelijk vandaan?

Deskundigen nemen aan dat het uit het Midden-Oosten komt. Er zijn veel gebreide resten gevonden in Egypte.

In Spanje is ook oud breiwerk gevonden in koninklijke graven.

Nu wordt aangenomen dat de techniek via Noord-Afrika in Spanje terecht is gekomen. Later zal het breien dan via Spanje in het noorden van Europa terecht komen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie