Wat betekenen de symbolen op het etiket van het garen?

Weet jij wat die tekens op het etiket van je breigaren betekenen? Om iedere bol breigaren die je koopt zit een etiket. Op dat etiket staan verschillende dingen aangegeven die je moet weten over het garen voor je er mee gaat breien.

breietiketten2

Wat vertelt het brei etiket je? Weet je wat een verfbadnummer is en waarom het belangrijk is?

Het etiket van het breigaren geeft je alle informatie over de samenstelling van het garen op het etiket afgedrukt. Wanneer het een menggaren is, staat de samenstelling en verhouding van de verschillende soorten garens aangegeven.

Samenstelling van de wol

Op het etiket staat aangegeven uit wat voor garen deze wol bestaat. Dit kan zijn een zuiver scheerwollen garen, in dat geval zal altijd het wol tekentje weergegeven worden. Maar het kan ook om een volledig synthetisch, acryl garen gaan, of een gemengd garen.

lengte van bolletjes wol

Gewicht en totale lengte

Het gewicht van het bolletje wol wordt meestal in grammen vermeld. In een breipatroon wordt vaak aangegeven hoeveel gram wol je nodig hebt voor dit patroon.

lengte breigaren
Toch hoeft het gewicht niet alles te zeggen. De totale lengte van het garen speelt ook een rol bij de berekening van de hoeveelheid die je nodig hebt voor je breiwerk.

Kleurnummer en verfbad

Op iedere bol wol staat het kleurnummer en het verfbadnummer.

kleurbad wol
Breigaren wordt in de fabriek gekleurd. Dit gaat in grote verfbaden. Iedere keer wanneer men een nieuw verfbad vult met nieuwe verf verschilt de kleur van de verf en dus van de wol een heel klein beetje van het vorige verfbad.

Je kunt dit niet zien wanneer je twee bollen wol uit een verschillend kleurbad naast elkaar houdt, maar wanneer je een effen trui van wol uit verschillende verfbaden breit is het kleurverschil heel goed te zien.

Daarom moet je altijd de verfbadnummers nakijken en alleen bollen kopen met hetzelfde kleur en verfbad nummer.
naalden

Breinaalden

Op het etiket staat aangegeven met welke naalddikte deze wol volgens de fabrikant het beste gebreid kan worden.

Dit is natuurlijk ook afhankelijk van wat je precies wilt gaan maken en jouw eigen breistijl. Ben jij iemand die heel vast breit of juist heel los? Dat kan bij een patroon waar de maten heel precies genomen moeten worden nogal wat uitmaken.

proef

 

Proeflapje

Het is altijd aan te raden om even een proeflapje te breien. Meestal heb je daar geen zin in, want je wilt snel beginnen met je nieuwe brei project, maar een proeflapje kan je behoeden voor een teleurstelling later.

Op het eitiket van het garen staat aangegeven hoe groot een proeflapje van een bepaald aantal steken en een bepaald aantal gebreide naalden zou moeten zijn.

Wanneer jouw proeflapje daarvan afwijkt, kun je het beste het patroon aanpassen door meer of juist minder steken op te zetten, of door dikkere of dunnere breinaalden te gebruiken. Maar wanneer je proeflapje heel erg afwijkt, kun je beter een ander patroon of andere wol gaan zoeken.

Wasvoorschrift

Een ander onderdeel van het breigaren etiket is het wasvoorschrift. Hierop kun je lezen hoe je dit garen moet behandelen.

Sommige garen soorten mogen in de wasmachine gewassen worden, andere absoluut niet. Gebruik voor zowel hand- als machinewas een wolwasmiddel zodat het garen in goede conditie blijft.

De droogkast is bijna altijd een taboe voor breigaren. Laat je breiwerk het liefste liggend drogen, dan blijft het het mooiste in vorm.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie