Wat is blocken of opspannen en waarom wordt dit gedaan?
Blocken is een ander woord voor het opspannen van je brei- of haakwerk. Dit doe je om kleine onregelmatigheden, door bijvoorbeeld spanningsverschil in je steken, minder zichtbaar te maken of om een kantpatroon beter ‘open’ te krijgen. Ook zorgt het blocken van je werk ervoor dat je het in de juiste vorm of afmetingen kunt modelleren.
De manier waarop je iets blocked wordt bepaald door het soort project dat je gemaakt hebt.
Voor bijvoorbeeld een in tricotsteek gebreide trui kun je volstaan door de afzonderlijke delen tussen vochtige handdoeken te leggen en op deze manier te laten drogen. Voor een project dat meer opgespannen dient te worden zoals een kantpatroon of ander luchtig gebreid of gehaakt project is het beter om het onder spanning op te laten drogen.
Hoe block je je werk?
Je begint met het spoelen van je project in lauw water waarbij je eventueel een druppeltje wolwasmiddel toevoegt. Toevoegen van een wolwasmiddel heeft alleen zin bij wol of andere dierlijke vezels. Wring het water niet uit je project maar knijp het er uit.
Nu begint het echte blocken
Je gebruikt een vlakke ondergrond waar je spelden in kunt prikken zoals een matras of bijvoorbeeld KnitPro blocking mats. Gebruik altijd een meetlint om ervoor te zorgen dat je werk overal de gewenste lengte en/of breedte krijgt.
Je speldt je werk dus nauwkeurig vast in de vorm of afmetingen die jij voor ogen hebt. Nu moet je geduld hebben. Je project moet echt helemaal droog zijn voordat je de spelden verwijdert, ook niet even kijken hoe het er zonder speld uit ziet omdat de vorm pas definitief is als je werk echt droog is.