Zomers breien met planten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om niet alleen plantaardig te eten, maar ook om bewuster om te gaan met de materialen waarvan hun kleding gemaakt is. Of het nu gaat om veganisme, een wolallergie of duurzaamheid, de zoektocht naar diervrije en milieuvriendelijke alternatieven groeit. Maar waar kun je dan mee breien of haken? Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer zomerse garens van plantaardige oorsprong die niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook heerlijk aanvoelen om mee te werken.

Plantaardige alternatieven voor wol

Nog niet zo lang geleden waren katoen en acryl de voornaamste opties voor wie geen wol wilde of kon gebruiken. Acryl, hoewel technisch gezien veganistisch, is gebaseerd op acrylonitril, een plastic grondstof die schadelijk is voor het milieu. Katoen is een natuurlijk alternatief, maar de reguliere katoenteelt is enorm vervuilend en vereist veel water en pesticiden. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven zoals biologisch katoen en katoen dat onder het Better Cotton Initiative (BCI) wordt geproduceerd.

Gerecycleerde garens: tweede leven voor textiel

Hergebruik speelt een steeds grotere rol in de textielindustrie, en ook bij garenproducenten groeit de aandacht voor recycling. Zo biedt Rosários 4 het garen Re-Use aan, gemaakt van 100% gerecycleerd textielafval uit de denimindustrie. Dit levert een stoer en robuust garen op, perfect voor trendy truien en accessoires. Schachenmayr combineert gerecycled katoen met gerecycled polyester uit PET-flessen in Cotton4Future. Zelfs oude jeans krijgen een tweede leven in Eco Jeans van Wol Zo Eerlijk.

Linnen en bamboe: luchtig en ademend

Naast katoen zijn er tal van andere plantenvezels die zich uitstekend lenen voor zomerse garens.

  • Bamboe is een snelgroeiende plant die weinig water en geen pesticiden nodig heeft, al zijn er chemische processen vereist om er garen van te maken. Een mooie optie is een mix van biologisch katoen en bamboe, zoals Vinnis aanbiedt, wat resulteert in een sterk en zijdezacht garen.
  • Linnen, afkomstig van de vlasplant, is een van de meest duurzame keuzes. Het vergt minder water dan katoen en wordt met elke wasbeurt zachter. Prachtige voorbeelden zijn Lino Müka uit Litouwen en Erika Knight Studio Linen, een mix van gerecycled en nieuw linnen.

Nieuwe en verrassende grondstoffen

Naast de klassieke plantaardige vezels zijn er innovatieve alternatieven in opkomst:

  • Hennep en brandnetel zijn oersterke vezels die al eeuwenlang worden gebruikt, al zijn ze vaak wat ruwer.
  • Ramie (Chinees linnen), afkomstig van een niet-prikkende brandnetelsoort, biedt een mooi plantaardig alternatief.
  • Bananenvezel, gemaakt van de stam van de bananenboom, is een duurzaam en verrassend sterk garen.
  • Zeealgenvezel combineert de kracht van de oceaan met textielinnovatie.
  • Viscose en lyocell zijn houtgebaseerde garens. Lyocell, beter bekend als Tencel, wordt op een milieuvriendelijke manier geproduceerd en heeft zelfs milieuprijzen gewonnen.

Breien met plantaardige garens

Met al deze prachtige garens in verschillende structuren en eigenschappen is er geen reden om concessies te doen op het gebied van duurzaamheid, comfort of stijl. Of je nu kiest voor linnen, bamboe, gerecycleerd katoen of innovatieve vezels zoals Tencel, plantaardig breien is niet alleen een bewuste keuze, maar ook een hele fijne ervaring.

Wil je zelf aan de slag met plantaardige zomergarens? Ontdek het assortiment in mijn webshop: Aard’ige Garens.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *