Wat is gemerceriseerd katoen en waarom kies ik daar niet voor?

Al is de grondstof van verschillende katoenen garens hetzelfde, de draad kan er heel verschillend uitzien en anders aanvoelen. Katoenen garens zijn mat en krimpen nog. Door de garens te behandelen kan aan het katoen glans, sterkte en een betere verfopname worden gegeven. Eén van de behandelingen die vele katoenen garens ondergaan is het merceriseren. 

Gemerceriseerd katoen is een katoenen draad die extra behandeld is waardoor het garen een mooie glans en zijdeachtige uitstraling krijgt. Dit katoen krimpt ook niet meer en verfstoffen worden beter opgenomen. 

Bij het merceriseren wordt de katoenvezel, nadat deze gereinigd is, onder trekspanning blootgesteld aan natriumhydroxideoplossing, ook wel bijtende soda genoemd. Natriumhydroxide is een anorganische verbinding met als brutoformule NaOH. De stof komt voor als een witte, vochtaantrekkende vaste stof, die zeer goed oplosbaar is in water. Wanneer natriumhydroxide in contact wordt gebracht met water of zuren treedt er door de chemische reactie een grote warmteontwikkeling op. De stof is corrosief voor bepaalde onedele metalen, zoals aluminium en zink ook kan het schade toebrengen aan glas. 

Daarom dat ik er voor kies om enkel niet-gemerceriseerd katoen aan te bieden in de webshop. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie