Wat is katoen en welke soorten bestaan er?

Katoen is één van de meest gebruikte textielsoorten op aarde. Er wordt al duizenden jaren kleding van gemaakt en onze kleding bestaat voor 2/3de uit katoen. Katoen is goedkoop om te produceren en relatief stevig.

Katoen wordt geteeld in warme landen. Ideaal is het als het 6 maanden lang warmer is dan 21 graden. Zonder deze warmte wordt er geen cellulose gevormd. Het nadeel is, is dat er veel water nodig is om katoen te telen en dat is niet altijd evident in warme landen. De katoenplant heeft altijd dorst. Er is ongeveer 10.000 liter water nodig om een kilo katoen te verbouwen. Katoen is dus een erg waterverspillend textiel.

De katoenlandbouw is verantwoordelijk voor een tiende van het gebruik van pesticiden en een vierde van insecticiden wereldwijd. Dat is erg opvallend omdat slechts 2,5 % van de landbouwgrond gebruikt wordt voor het telen van katoen. Zelfdoding zou veel voorkomen bij katoentelers omwille van de lage lonen, het harde werk en de giftige stoffen.

De landen waarin katoen wordt geteeld zoals India, China en Pakistan exporteren miljoenen liters water en dat terwijl de arme bevolking nauwelijks toegang heeft tot veilig drinkwater. Uit onderzoek blijkt dat het water dat geconsumeerd werd om katoen te produceren in India in 2013 genoeg zou zijn om 85% van het land een jaar lang te voorzien van 100 liter water per persoon iedere dag. En dat terwijl er meer dan 100 miljoen mensen in India geen toegang hebben tot proper drinkwater.
De manier waarop in veel landen aan katoenteelt wordt gedaan is zo milieubelastend dat de werkelijke kost van kledij veel groter is dan het prijskaartje dat we in de winkel te zien krijgen.

Biologisch katoen 

Biologisch katoen wordt verbouwd zonder gifstoffen, kunstmest, pesticiden en insecticiden. Genetische manipulatie is verboden in de biologische landbouw. Bovendien is er veel minder water nodig voor biologisch katoen.

Slechts 17 % van het biologisch katoen wordt verkocht onder deze naam, de overige 83 % wordt niet herkend als biologisch katoen en wordt dus verkocht als gewone katoen. De reden hiervoor is dat er niet genoeg merken zijn die met biologisch katoen werken.

Gerecycleerd of restkatoen 

Recyclage van katoen wordt aangeraden omdat er dan geen nieuwe grondstoffen moeten geteeld worden. Door het recycleren van katoen gaat de kwaliteit er op achteruit maar innovaties van de voorbije jaren zorgen voor een steeds betere kwaliteit van gerecycleerd katoen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie