Het belang van zelfzorg: breien en haken als me-time

Vandaag wil ik het over iets hebben wat echt belangrijk is voor mij: zelfzorg. Als secretaresse in een huisartsenpraktijk in hoofdberoep en eigenaar van een webshop met plantaardige garens en breiworkshopgever, heb ik zelf ervaren hoe breien en haken een krachtige vorm van me-time kunnen zijn. Vooral voor diegene onder ons die het moeilijk vinden om te ontspannen tussen het werk en huishoudelijke taken door. Waarom zijn breien en haken zo’n goede manieren om te ontspannen en je gedachten te verzetten?

 1. Zelfzorg: een belangrijke noodzaak
  Zelfzorg is zeker niet alleen een trend maar ook een noodzaak. In onze drukke levens kan het gemakkelijk zijn om onszelf te verliezen in de eisen van het werk, gezin en sociale verplichtingen. Het vinden van momenten voor onszelf wordt vaak verwaarloosd, maar het is ontzettend belangrijk voor ons mentaal welzijn.
 2. Breien en haken als therapie
  Breien en haken kunnen een vorm van therapie zijn. De herhalende bewegingen van deze ambachten werken als een vorm van meditatie, waardoor jij je gedachten kan kalmeren en je stressniveau kan doen dalen. Het is bijna alsof je even kan ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven door gewoon te focussen op het ritme van je breinaalden of haaknaald.
 3. Creatieve uitlaatklep
  Voor velen onder ons is creativiteit een belangrijke uitlaatklep. Breien en haken bieden de perfecte gelegenheid om creatief bezig te zijn, zelfs als we maar een paar minuten vrije tijd hebben tussen afspraken of taken door. Het kan bevredigend zijn om iets moois te zien ontstaan uit een draad.
 4. De voordelen van duurzame materialen
  Naast het feit dat breien en haken fantastische manieren zijn om te ontspannen, kunnen ze ook bijdragen aan een duurzamere levensstijl. Door te werken met plantaardige garens, zoals katoen of bamboe, verminderen we onze ecologische voetafdruk en zijn we milieubewuster aan het werken.
 5. Het geschenk van handgemaakte items
  Een ander groot voordeel aan breien en haken is het vermogen om handgemaakte items te maken die zowel functioneel als mooi zijn. Of het nu gaat om een warme sjaal, een gezellig deken of een lieve amigurumiknuffel, het maken en cadeau geven van handgemaakte items voegt een persoonlijk tintje toe aan elke gelegenheid.

Conclusie: zorg voor jezelf dankzij breien en haken

Als jij jezelf overweldigt of gestrest voelt, vergeet dan niet om een beetje tijd te nemen voor jezelf. Breien en haken zijn niet alleen manieren om te ontspannen en je gedachten te verzetten maar ook een manier om je creativiteit te uiten en bij te dragen aan een duurzamere wereld. Dus pak je breinaalden of je haaknaald en trakteer jezelf op wat welverdiende me-time. Je verdient het!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *