Hoe kan je leren breien met een rondbreinaald?

Breien met een rondbreinaald klinkt misschien als iets voor gevorderden, maar ik heb goed nieuws: het is juist perfect voor beginners! Sterker nog, ik leer mijn cursisten altijd breien op een rondbreinaald. Het is makkelijker voor je polsen, je hebt minder gedoe met naalden die overal rond slingeren en je kan er van alles mee maken. Of je nu een eenvoudige sjaal wilt breien of je eerste trui, met een rondbreinaald ben je al halverwege.

Wat is een rondbreinaald?

Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: een rondbreinaald is een paar breinaalden die door een flexibele kabel met elkaar verbonden is. Je kan er in het rond mee breien, zoals de naam al doet vermoeden, maar je kan er ook gewoon heen-en-weer mee breien, net zoals met rechte naalden. Doordat de kabel het gewicht van je werkstuk ondersteunt, is het minder belastend voor je handen en armen.

Stappen om te beginnen met breien op een rondbreinaald

  1. Kies je materialen
    Begin met een garen dat makkelijk hanteerbaar is, zoals een dikker garen. Kies een rondbreinaald die bij de dikte van je garen past. Veel beginners starten met een naald van 5 of 6 mm. En maak je geen zorgen, ik help je hier natuurlijk graag mee als je twijfelt!
  2. Opzetten van steken
    Net zoals bij rechte naalden begin je met het opzetten van je steken. Dit kan een beetje onwennig aanvoelen op een rondbreinaald, maar na een paar keer lukt het je zeker. Zorg ervoor dat je steken niet gedraaid zijn voordat je begint met breien als je in het rond wilt werken.
  3. Breien in het rond of heen-en-weer
    Je kan ervoor kiezen om in het rond te breien, bijvoorbeeld voor een muts of een col. Maar je kan ook gewoon heen-en-weer breien, zoals bij een sjaal of voor- en achterpand van een trui. Het mooie van een rondbreinaald is dat je je project minder vaak hoeft te draaien en het werk mooi verdeeld blijft.
  4. Minderen en meerderen
    Eén van de grote voordelen van breien met een rondbreinaald is hoe eenvoudig het wordt om te minderen en meerderen. Omdat je de steken over de hele kabel verdeelt, blijft het mooi en netjes zonder gedoe met verschillende naalden.
  5. Afwerken
    Zodra je klaar bent met je project, ga je de steken afkanten, precies zoals je dat zou doen met rechte naalden. Omdat het werk op de kabel zit, gaat dit vaak een stuk soepeler.

En dan?

Gefeliciteerd! Je eerste project op een rondbreinaald is af! Misschien ben je nu wel klaar voor een groter project, zoals een trui of vest. Of misschien wil je je technieken verder uitbreiden. Het mooie aan breien met een rondbreinaald is dat je niet alleen rechte stukken kunt breien, maar ook ingewikkelde patronen zoals kabels of Fair Isle.

Schrijf je in voor een workshop bij Aard’ige Garens!

Wil je liever niet alleen ploeteren? Schrijf je dan in voor een van mijn breiworkshops! Ik help je met de basis en samen breien is ook nog eens veel gezelliger dan alleen. Tijdens de workshop leer je stap voor stap hoe je moet breien met een rondbreinaald en ga je gegarandeerd naar huis met een mooi (en zelfgemaakt!) project. Klik hier om je aan te melden en de wereld van breien met rondbreinaalden te ontdekken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *